Dat de Rhedense Rollers voor een mooie en gezellige noot zullen zorgen in de regionale rolstoelbasketbalsport, staat buiten kijf. Vooralsnog blijft het voornamelijk bij gezelligheid tijdens de trainingen en zal het meedoen in competitieverband voorlopig toekomstmuziek zijn. Wist u trouwens dat basketbal sowieso iets met muziek te maken heeft? Wat dat betreft is het leuk om even verder te lezen.

Basketbal is bij uitstek een behendigheidssport. Het plotselinge wenden en keren van spelers, dat het basketbal kenmerkt, kan heel goed worden gedaan met sportrolstoelen. De Rhedense Rollers maken ook gebruik van dit soort rolstoelen. Meerdere steunwieltjes zorgen voor een extra wendbaarheid. Het bestaan van deze rolstoelen is een uitkomst voor basketbal-liefhebbers die zijn aangewezen op een rolstoel.

Ontstaan en ontwikkeling

Basketbal als sport bestaat nog niet zo heel lang. Het was een idee van de Amerikaanse leraar James Naismith, die veel moeite had met het houden van orde tijdens de gymles. perzikmand met voetbalOm zijn leerlingen rustiger te krijgen, introduceerde hij een nieuw spel, waarbij hij aan elke kant van de gymzaal een perzikmand ophing. Daarin moesten zijn leerlingen, die hij in twee teams had verdeeld, een voetbal proberen te gooien. Dit speelde zich af in Springfield in het jaar 1891. Al snel sloeg het idee aan en bleek dat er aanpassingen nodig waren aan de manden. Zo ontstond de basket met open bodem en netje, met daarachter het bord. Ook de bal werd qua afmeting en gewicht aangepast. De sport werd in Amerika steeds populairder, vooral op straat. Toen de Nederlander Hubert van Bleijenburg, directeur van de Utrechtse Militaire Gymnastiek- en Sportschool in 1926 in Springfield was, zag hij hoe het nieuwe spel gespeeld werd. Hij was meteen enthousiast, waarna hij, eenmaal terug op zijn school, het spel in Utrecht introduceerde.

Een vereniging waar muziek in zit...

Het zou echter tot 1931 duren voordat de sport in ons land bij het grote publiek bekend raakte. Toen werd er namelijk een demonstratiewedstrijd georganiseerd, die werd gespeeld in… het Concertgebouw in Amsterdam. Het ongewone evenement had tot gevolg dat steeds meer mensen voor het eerst kennismaakten met deze prachtige sport. Na de oorlog werd het basketbal zó populair, dat in 1947 werd besloten tot het oprichten van de NBB (Nederlandse Basketball Bond). Kort na de oprichting had de bond al bijna duizend leden en waren er 120 teams uit met name Noord- en Zuid-Holland bij aangesloten.

Aangepaste spelregels voor rolstoelers

Vanwege het gebruik van sportrolstoelen is het logisch dat de spelregels afwijkingen vertonen ten opzichte van het reguliere basketbal. Zo is het natuurlijk onmogelijk om te dribbelen met de bal. In plaats daarvan dient de speler met één hand het wiel te duwen om met de andere hand de bal te laten stuiteren.

Als bijzondere regel geldt dat de speler ook afwisselend mag duwen en stuiteren. Daarbij mag de bal even op schoot worden gelegd, om daarna in een fractie van een seconde de keuze te maken tussen links of rechts duwen en stuiteren. Het spreekt vanzelf dat hiervoor de nodige routine is vereist, die alleen door vaak te trainen kan worden verworven.

Ook bij rolstoelbasketbal kunnen er overtredingen worden gemaakt. Zo is het niet toegestaan om omhoog te komen van de zitting bij het gooien van de bal. Contact met de tegenstander of zijn sportrolstoel mag niet en opzettelijk botsen al helemaal niet.

De leden van Rolstoelbasketbalvereniging De Rhedense Rollers kunnen u haarfijn uitleggen wat er wel en wat er niet mag tijdens een wedstrijd. Daarnaast zijn er veel tactische zaken die aandacht verdienen. Het toepassen van geoorloofde slimmigheidjes kan het verschil zijn tussen winst en verlies! Want het spreekt vanzelf dat De Rhedense Rollers altijd voor de winst zullen gaan…

De Rhedense Rollers hebben de potentie om door te groeien tot een volwaardige regionale rolstoelstoelbasketbalvereniging. Heeft u een fysieke beperking en interesse voor onze mooie sport? Komt u dan eens langs bij onze gezellige trainingen op de donderdagavond (behalve in vakantieperioden) in Sporthal De Dumpel in Velp!